About Me

My photo
Selly Oak, Birmingham, West Midlands, United Kingdom
Just an ordinary woman who is struggling with life and study. Nothing much interesting. zufiaz87@gmail.com

Monday, 4 October 2010

tension

"Ya Allah...berikanlah aku kekuatan..."

mungkin lepas ni, saya akan menghadapi hypertension...ataupun kemurungan...

saya sedar, tension boleh membuatkan diri melakukan sesuatu yang diluar jangkaan...ye!!!itu saya sangat sedar...

bila tension, mulalah hati konon2nya nak releasekan tension tu....

mula pegi berjalan2, merayap2, tdo, tgk movie...

n implikasinya: mulalah x siap kerja2 lain yang lebih penting...n again, tension tu datang semula....

huh, ia bagaikan cycle n bayang2.....yang sentiasa mengejar n mengekori saya.....

jadi ape yg saya perlu buat???

H.E.C.T.I.C!!!!!!!!

Friday, 1 October 2010

selamat hari raya..


mungkin agak terlambat saya nak wish selamat hari raya, tapi xpe lah..hehe...

dah lama diri ni xmenjenguk blog..

rindu, tapi diri ketandusan idea...

plus ditambah dengan kesibukan diri...

ok, berbalik kepada hari raya, tahun ni, xramai yang balik raya 1st...

selain kami2 yang bujang ni, just akan & family n syikin & family je...

dan raya tahun ni adalah 1st time saya bergelar pekerja(dan pelajar)...hehehe

so, bila dah ada status bekerja tu maksudnye, xdapat lah duit raye...huhuhu

tapi yang paling xtahannya, raya ke-5 dah kena p fieldwork..

aduii...lemah sungguh....

oh!!saya rindu raya tahun lepas....

xde problem, bez je dok umah...huhuhu

maklum lah, time tu belum start keje lagi...tp dah tau saya akan kerja kat mana....

so, hati riang, n tiap2 hari during Ramadhan, sy akan menyibukkan diri ke bazar ramadhan...hahaa...

tpi tu dulu...

time saya kata nak keje kat muo je kalau boleh...huhuhu

ye, kalau boleh nak keje kat muo je...xmau lah jauh2..terseksa sekali..

mcm skrg, sy still terfikir, betul ke keputusan kerja kat kelantan ni??huhuhu....

kadang2 nak kata menyesal, ade gak..tapi tak baik kan menyesal...

saya seharusnya bersyukur, sebab ramai kat luar sana nak jadi macam saya ni...(yeke??hoho)

ye r, ditaja belajar, dengan gaji sume on, sapa y xnak kan??hehehe...

tapi kadang2 hati ni x kuat...dugaan skt je, dah mula melalut pikir benda bukan2...

dan jalan penyelesaiannya, pe lagi, weekend je, cabut balik muo...tenang skt...(bile lagi nak selalu blk kn?nt dh dok kelantan, jgn harap nak balik selalu..huhuhuhu)

ok, aku dh mula mengarut..huhuhu...

last but not least, selamat hari raya semua...maaf zahir batin...(^___^)


Sunday, 22 August 2010

saya sedih,..

yup!!!semenjak-dua menjak ni air mata sudah menjadi teman paling setia saya....

saya sedih, hati tak tenang...

dulu kalau kawan mintak nasihat, saya akan jawab camni, "kalau hati x tenang, dekatkan diri dengan Allah...dan jangan biarkan diri bersendirian...."..that's it!!!

hari ni baru saya sedar....sekarang saya keseorangan, kesunyian.....huhuhu....

kawan2 ada, tapi masing2 jauh....sebab tu lah saya selalu nangis....

saya sekarang keseorangan...sedih....huhuhuhu.....

bila dah galak2 merembeskan air mata barulah saya ingat yang sebenarnya Allah sentiasa bersama saya....

didatangkanNya ujian supaya saya kembali dekat kepadaNya....

tapi kenapa diri ini tidak pernah bersyukur ye???

ya Allah, ampuni diri ini yang tak pernah cuba mensyukuri nikmat MU....Ya Allah....

ya Allah, jika dugaan2 yang Engkau datangkan ini adalah untuk mengujiku, aku redha ya Allah....

tetapi, aku manusia yang sangat lemah dan sentiasa rasa tak tertanggung dugaan2 tu semua,...

dan Ya Allah, aku memohon padaMu, semoga dugaan2 ini menjanjikan kejayaan yang paling manis buatku nanti....amin.....ya Rabbal'alamin........


Sunday, 18 July 2010

~master~

ok, setelah beberapa minggu xde entry baru, akhirnya hari ni terasa nak tulis sesuatu...

sekarang, saya dah sambung master, kt um in petroleum geology...

dan sekarang saya tumpang rumah my bro kat cheras before masuk rumah sewa...ok that's it!!

so far, ok r master ni..study much more detail compare to degree dulu..

terasa risau gak nak wat master ni..ye r,within a year je kan...

but, i'll try my best to make it r!!chaiyok2 op!!!

sekarang ni baru r rasa ape yang wahida(my former tutorial-mate time matric dulu) rasa, kalau sehari xstudy, akan jadi gile!!

ye!!saya dah mula rasakan tu semua...

sebab sangat risau, walaupun awal2 ni just ajar basic2 je...hukhukhuk...

dan minggu 1st ni je dah de assgnment yang kena buat...dan kena submit proposal next week....

ok r, berbalik kepada class saya...

buat masa ni, kelas ada 11 orang including me...

sorg foreigner,from nigeria..

the rest, malaysian...

ada 6 girls and 5 guys inc nigerian guy tu...

half than class tu belajar geology time undergrad dulu...

tapi its quite interesting r, sebab ade ramai y dah ade experience kerja....

walaupun xde background geology..bagus2!!

so, sekarang, saya sedang menyesuaikan diri dengan environment baru...hehehe

o,ok...tuk fieldwork pulak...

ade 2kali fieldwork(biase r, geology mane boleh dipisahkan dengan fieldwork kn??)

tp fieldwork y first tu my b time raye ke-4, DIULANGI, RAYA KE-4!!!!!

ok, tahun ni xde r nak konvoi2 raya ngan dak2 maahad sekalian ye...huhuhu....

ok, saya akan berpegang dengan kata2 saya sendiri, "kejayaan memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit"...insya Allah....


Sunday, 27 June 2010

Thursday, 24 June 2010

adakah anda hidapi parkinson??sila gunakan signal dengan baik ye...

pagi ni, sikit lagi nak kena himpit dengan kereta...

pakcik kereta tu tanpa signal dan xtengok side mirror, terus masuk line saya..adui!!seriau gile!!

tension lah, orang sini, bawak kereta+motor ntah pape....

kita yang kena berhati2, dah lah signal xnak gune...adui!!tension...xpaham lah dengan perangai dorang ni!!!

k, saya senaraikan beberapa perkara yang boleh membuatkan hati sakit dan rase nak menjerit je kat pengguna jalanraya tu:

1. kalau nak belok simpang, malas nak guna signal...parkinson agaknya....

2. suke menyelit tanpa tengok side mirror dulu...

3. bawak kereta below than 40 km/h..bayangkan!!dah r gune lane kanan...kita nak potong pun susah....

4. moto-suke sangat bawak kat tengah2 jalan, dah lah lambat...pastu dengan tanpa rase bersalahnya menghalang lalulintas..aduhai...

5. moto- suke nyelit kat tepi kereta, time kereta tengah bergerak lak tu..bahaya gile..dengan xpakai helmet...adek2, n pakcik2...berhati2 lah dijalanraya ok!!huhu

tiap2 hari berdepan dengan masalah lalulintas ni boleh membuatkan darah saya naik!!n then, ade sekali saya menjerit dalam kereta macam orang gile sebab kita nak cepat, orang depan terhegeh2 makan angin..ishk2!!nak hon, xberani..ye r, manalah tau orang tu gangster kampung dusun ke..hohoho....

takpelah, yang penting saya dah nak tinggalkan sini...walaupun setahun je, tapi ok r...boleh menurunkan sikit darah ni...tapi bersedia lah pulak menghadapi jammed kt kl!!!

Wednesday, 23 June 2010

rasa gembira..hati berbunga2...




hari ni sangat gembira...

sebabnya banyak benda dah settle..

n yang paling pentingnya borang perjanjian UMK dah siap dihantar..

alhamdulillah....

hari ni op sentiasa tersenyum riang...xmacam semalam...semalam hari moody op..

dan hari ni jugak sangat seronok sebab dapat membelanja mereka bertiga..hehehe(walaupun sebenarnya gaji masuk esok.....




ok, lepas ni op leh jadi waitress kat kenny rogers lak k...saya nak promote menu kat korang semua!!(^___^)



nampaknya kak nurul and lin sangat gembira bergambar berdua....

giliran saya dan wani pulak.....

dan sekarang...dinner time!!!!yeah!!lapao bebenao tadi..huhuhu....




terpakse beli roti tuk alas perut before dorang sampai..hihihi....

n kuantiti makanan pn banyak..aduhai....makin bertambahlah agaknye berat ni...

xleh jadi ni...kena diet dengan serious after this....0k op!!!chaiyok2!!!

checklist for today...

Tuesday, 22 June 2010

saya redha...

baru je nak minat, tapi rupe2nya kita ni terlampau jauh...

bagai langit dan bumi...atau mungkin boleh disimbolikkan lagi, 'bagai planet bumi dan pluto...

atau mungkin tidak terhitung jauhnya..infiniti...

ok, skrg ni love in silence dah tak de lagi...

saya redha, lepaskan awak pergi...

bye2...

ops, tapi pencarian butik pengantin tetap diteruskan..hehehe...

live must go on, right???

Monday, 21 June 2010

~butik pengantin....2~

ok, hari ni saya survey cupcakes...

sangat comel...n terasa nak beli!!

of coz for my wedding..hehehe...

adui, penangan wani ni sangat kuat!!

boleh membuatkan saya terpengaruh..

diri ni dah sibuk dah survey2 cup cakes..siap merancang nk bg kt meja mkn beradab je(depend pd cost, ade duit lebih bley bg kt sume guests)...hohoho




comey kan??ade ladybird lagi tu!!



nampak macam eksklusif je kat atas meja ni ye..hehehe....

ni semua from cuppacake b'licious...

n fortunately, locationnye kat seri medan, BP...so, senang r nak tempah nanti..dekat ngan rumah..(^___^)

petang lak, kat KB Mall, singgah sekejap kt kedai pengantin...

tengok2 pelamin n baju2 pengantin...

boleh tahan, compare to semalam punya...

n harga pun boleh tahan...

wah, ni yang bersemangat nak kumpul duit ni...

kumpul duit nak kawen!!yeah!!!

tapi persoalan tetap tak terjawab, nak kawen ngan sape???mmmm???

mood belajar....

disebabkan diri ni dah nak mula sambung belajar, jadinye sekarang nak panggil semula mood study tu balik...

so, 1st step- selongkar notes lama n cari notes yang berkaitan dengan petroleum geology(sedimentology,petroleum geology, formation evaluation, structural geology, stratigraphy and so on)

2nd step-(kalau ada masa) study sikit2 subjek2 ni, juz nak datangkan balik mood belajar je...n recall semula pe yang dah lama ditinggalkan(maklum lah, setahun dah tinggalkan zaman u ni)

3rd step- packing2 notes, nk bawak p sane!!ade sesapa yang sudi membantu???hihihi....

jangan berlagak!!!

tak perlu tunjukkan yang diri tu terlampau hebat sedangkan kerja sendiri pass kat orang lain...

pelik dengan perangai manusia sorang ni...inginkan kesempurnaan, sedangkan diri sendiri tak cuba memperbaiki kelemahan sendiri...

kerjanya asyik complain orang lain + pass kerja kat orang...

teguran bagus, tapi kenalah berpada2...

jangan sampai menyakitkan hati orang, sedangkan diri sendiri lagi teruk daripada orang yang ditegur...

berubahlah...

demi kebaikan diri sendiri...

xsemestinya diri kita sentiasa diatas, kadang2 kita akan jatuh terjunam juga...

bak kata orang, hidup ni, macam roda, sekejap kat atas, sekejap kat bawah...

dan once kita dah berada diatas, jangan sesekali pandang rendah pada orang2 di bawah


~butik pengantin....~

semalam kami pergi butik pengantin!!!!

hebat tak??hahaha...

rasa diri pulak yang macam nak kawen!!!hehehe...

bila orang sekeliling sibuk2 survey barang kawen ni, tiba2 terasa nak kawen jugak....

tengok pelamin, hantaran, baju pengantin n so on....

tapi nak kawen dengan siapa??confused2...(@__@)

hari ni dan hari2 seterusnya, mungkin akan dihabiskan di butik2 pengantin...

xpe r, boleh jugak buat survey sikit2...walaupun tak tau bile ye majlisnya...hehehe

menghitung hari

ye, aku sedang menghitung hari...

jangan salah faham ye, bukan menghitung hari nak kawen, tapi nak sambung belajar+cuti belajar...

tinggal seminggu je lagi nak stay kat bumi kelantan ni...

harap2 nye segala yang dirancang berjalan dengan lancar..amin...

banyak benda nak settlekan, tapi banyak juga yang tak ter'settle2'...

mungkin lepas ni boleh wat checklist tuk smbg ni kot..hihihi..(*____*)

Saturday, 12 June 2010

love in silence....

"I choose to love YOU in silence..because in silence, I find no rejection...and in silence no one own you but me..." taken from suraya's wall...

from today onwards, i decide to love him in silence...hihihi..(^___^)

I'll never tell him that I love him...

Thank you Allah for giving me a chance to know him(eventhough he doesn't know that I love him)

Wednesday, 9 June 2010

perubahan...

ingin berubah...

tapi tak perlulah diperbesar2kan apa perubahan itu...

kerana perubahan perlukan hati yang ikhlas...

Friday, 4 June 2010

~baby baru....#4~


sekarang uwais dah jadi baby tua..hahaha..cian die....

takpe r, uwais dh jadi abang skrg...






dengan kelahiran seorang lagi anak buah, jadi secara rasminya, uwais bukan baby baru lgi...hehehe...

so, raya tahun ni banyak r duit raya nk kena bagi,..(^___^)

~baby baru....#3~

tahun ni ade baby baru..

insyaAllah 2 orang...

dan seorang telah selamat dilahirkan semalam...

alhamdulillah....

tahniah kepada my sister ye, Noor Shahariah Sulaiman, kerana selamat melahir seorang baby girl petang semalam.....

xsabar nak tengok, tapi jauh...huhuhu...

xpe, disebabkan teknologi makin canggih, jarak bukan lah penghalang...(^___*)

Wednesday, 26 May 2010

bye kawan2

disebabkan tak sampai sebulan je lagi nak dok sini, so saya ingin mengabadikan setiap saat indah bersama...hehe...

saya habis nanti, dorang dah xde....

tunggu saya habis lagi sekali r, baru jumpe semula...

tapi mungkin time tu mereka semua dah beranak pinak...

n xboleh dipanggil akak atau name lgi...

huhuhu..biarlah masa yang menentukan....

Tuesday, 25 May 2010

kecik hati....

ntah, rase sensitif lak...

kecik ati gile ngan dia!!!

rasa cam nak nangis jerk....huhhuhuhuhu...

Monday, 24 May 2010

xberjaya...

nampaknya tak berjaya r aim saya semalam...

"xmau bukak fb sampai khamis ni"..hehehe...

sory r kepada diri sendiri...(^_^)

malunye!!

hari yang agak malang hari ni...terlupa nak bawa matriks card(macam student lak rase)...

kalau x bawa card tu maksudnye kunci office pun tak bawak gak r..hukhukhuk...

naseb baik, ade officemate...tapi kak roha balik pulak tengah hari tu(actually, she goes to kb, nk amik laptop baru die..diulangi!!laptop baru!!haha)

so, saya melepak offce dorang(kak nurul, wani n lin)...

tapi bile dah agak2 macam nak petang je, n rase macam banyak keje lagi nk settlekan, saya pun pinjam lah kunci daripada main office...

tapi!!sekali pulas je, kunci tu terus patah!!..

ya Allah!!malu sesangat!!!

n dengan muke xmalu pun, saya pulangkan kunci patah tu kat office..huhuhu....

mungkin nanti saya kena ganti...

tapi, serious said, memang malu gile...

mesti orang tu dok cakap dalam hati, 'ganazz gile minah ni'..huhuhu...

the worth thing is, kunci patah, pintu still xleh bukak....

so, nak xnak terpaksa tunggu kak roha atau ibah balik office....

hai, dugaan betul...(T.T)

zaman degree...









zaman degree yang penuh dengan keceriaan dan suka duka...

time ni lah, saya tahu, mana kawan, mana lawan....

n time ni jugak saya belajar erti memaafkan....

tapi zaman degree ni sangat banyak berjalan2...

bila bosan, klua jalan....hahaha..tu je lah keje ni...

ni, time master nanti xtau macam mana....

hanya berserah je...(^_^)...

jumpa kawan baru...hehehe

saya teringin nak upload gambar2 fieldwork..tapi semua gambar tu dalam CD yang saya sendiri tak ingat campak ke mana....

mungkin nanti saya boleh cari, n upload kat sini...:-)

Sunday, 23 May 2010

~aim~

from today until thursday, saya tak nak sentuh langsung facebook...

boleh ke jadi kenyataan??

k, kite tunggu dan lihat...

so, sekarang saya kena edit my proposal(alhamdulillah dah siap, tapi still rase x puas lagi)

hari ni (pagi tadi) n esok nak bace journal lagi...

n selasa, nak start wat powerpoint(opss, rasenya 26 ade meeting..takpe r, meeting JSB xlame)...

ok, malam tadi ada aim baru gak...

tapi tak perlulah digebang2kan di sini...hehehe

so, like I said juz now, juz wait n see!!!

maaf semua

huhuhu..bile bukak blog saya ni from others laptop, baru saya tahu yang template blog ni (previously) agak x seswai...

hohoho...

maaf ye kawan2 semua...(^_^)

laptop saya boleh tengok separuh je daripada 'template 2'...

n saya bila nampak batu-batuan ni, so saya pun add je r...

rupe2nye picture yang sebelah kiri tu agak tidak sesuai...

maaf sekali lagi....

pub is not the best solution r...(T.T)

I don't know what and how to say to her....

this is not the end of the world r....huhuhu..

I might be 'open' but I'm not too open to let my friend masuk tempat2 camtu..bertepuk bertampar dengan laki, maaf..tu bukan cara saya...

ntahlah...mungkin berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..

ishk, kalau hati dan perasaan tak boleh nak terima, macam mana nak go on lagi kan?

tapi tak boleh ke pujuk hati tu??

degil!!tu lah perkataan yang paling sesuai untuk dia...

tanya pendapat kita, tapi taknak terima...

soal hati dan perasaan orang ni susah betul lah...

kalau tak melibatkan orang lain, tak pe jugak...

tapi ni melibatkan orang lain...dan orang yang jadi mangsa, tersepit tengah2...

nak tolong, tapi kita banyak lagi benda nak fikir....

hanya boleh tolong dengar n beri pendapat (tu pun kalau diterimalah)...

dan bila dah masuk bab rumahtangga ni memang tak boleh nak handle...

semestinya saya takde pengalaman dalam soal hati n perasaan husband n wife ni kan??

maaf ye kawan..saya tak boleh nak tolong lebih2....hanya boleh menegah walaupun saya tau pendapat saya langsung tak diterima...(T.T)

~bahasa diri dah bertukar~

dulu saya lebih senang ber'aku-ko'...

tapi sekarang ni disebabkan dikelilingi sahabat2 yang tua beberapa tahun, so ayat ganti diri dah bertukar kepada 'saya'

mungkin lebih sopan begini...hehehe....

so, kawan2 kalau saya call korang n tersasul membahasakan diri 'saya' tu, paham2 je r ye...(^_^)

saya dah terbiasa begini...

kalau dalam sms or fb memang boleh ber'aku-ko' tu...

tapi kalau bercakap tu dah terbiasa ber'saya'...hehehe...

lepas ni, op jadi seorang yang sopan nampak gayenye....;-P



Saturday, 22 May 2010

zaman kecik2...


hahaha..ni gambar zaman kecik2 dulu..

4 nilam, SRK Sultan Abu Bakar (1) aka SAB (1)...

x sangka ye, ada member yang mengupload dalam facebook..hoho(^_^)

n, naseb baik muka saya nampak separuh je, xde lah malu sangat...

rindu zaman ni...

rindu kat dorang jugak..huhuhu(T.T)

kitorang bercadang nak wat reunion tahun ni..seronoknya!!!

lama gile xjumpe dorang sume!!!

tengok facebook masing2 dah cun-melecun dah (maklumlah, semua perempuan kan..hehe)

saya je r kot yang agak ketinggalan zaman sikit...hehehe

Wednesday, 19 May 2010

called from psm...

semalam n hari ni, saya xmasuk office pn..sibuk pegi NCNR kt grand riverview..huhuhuhu..

penat...

tp hari ni dapat berita gembira...

saya dapat call daripada psm n cik maznah kate, surat kpt dah dapat....

that's mean, saya dah dapat surat tuk fthr study(for slab)..yes2!!!

tgl surat from UMK lum dapat sebab dia nak kena kira baki cuti saya....

so, sekarang ni saya hanya menghitung hari..hehehe....

xsabar nak sambung blaja!!!(^.^)

Monday, 17 May 2010

chaiyok2 op!!!

ye, saya dah kembali..hehehe...

2-3 hari ni terasa cam rajin pulak nak menulis dalam blog ni..supposely, I must write a research proposal k..for this 30 May presentation...;P

takpe lah, sikit2, lama2 jadi bukit...(*_^)

ok, petang tadi sangat seronok...for the 1st time in my life, I'm using almost all the instruments inside UMK's gym for exersice...hehehehe...

selama saya hidup ni, pergi gym pernah, tapi xpernah lah nak menggunakan alat2 kat gym tu tuk bersenam...

tapi memandangkan tinggal xsampai 2 bulan je nak stay kat UMK ni, so, saya kena jugak masuk gym...


every month, kite bayar pe...rm5 tu from our salaries...

sangat seronok dok dalam gym tu..so after this, kena selalu meluangkan masa ke gym tu...

tapi kena p time perempuan je r, xnak bercampur laki..segan r i...(eventhough dorang kata time laki x ramai orang pn, n pmpn leh join skali)

so, mungkin minggu depan bleh selalu p gym..hehehe..sebab sok n luse ade NCNR, x sempat rase nk beriadah petang2 ni....

time turn laki kat gym, kite p taman tengku anis, jog lak...okies??

chaiyok2 op!!!!(^_^)


mari mengarut..hehehe

k, disebabkan dah tengah hari n agak tersenggut2 membaca journal, so aku nak mengarut sikit..hehehe...

cuaca sekarang sangat tak menentu..sekejap panaz, sekejap sejuk..

tapi bila time hujan ni, ingatan aku akan kembali kepada 4tahun lepas...location??semestinya KmPk...

sama ada orang lain sedar ataupun aku je yang terlebih perasan, kat KmPK selalu hujan...

hujan + sejuk...seronok!!

nak2 kalau petang jumaat....n xde program pape(tp kalau ade program pn aku ni selalu bersifat berkecuali..heheehhehe...peraturan yg aku wat sndri..)

rindu time tu..

walaupun aku dah try menikmati time tu dengan sebaik2 nye tapi still rindu...

study....class...lab...huhuhu....

semua sendiri berhad(xmcm kat sek, stdy pn kena ade prep...buhsan)

ye r, time matric kan dah diambang peralihan, sekolah n u...

tapi still ade fellow yang garang tau!!!hehehe...

teringat time kami masing2 tertinggal kunci kat dalam bilik...

boleh lak 4-4 tertinggal...tu r, mengharap 1 same lain, last2 semua x bawak...(^_^)

so, dengan takut2 kami pn ketuk r pintu rumah fellow....nak tau pe y kami kena??

memang r xkena denda, tapi 1blok tu dah bergema dengan suara fellow marah kami!!hahaha...malu gile!!tp lawak pn ade....

actually, 2,3 kali gak tertinggal kunci...n ade satu mase tu,kunci spare fellow pun xleh bukak bilik kami....hohoho....

dan kenangan yang paling aku xdapat lupekan ialah hari last kat KmPK...time tu name aku bergema 1 blok....nak tau kenapa??hahahah

purse aku leh lak terjatuh...dengan hp2 skali kat dalam tu...tapi aku dengan selambe badaknye naik kete, dh nak balik...

naseb baik aku tersedar bile nak kol umah, xde hp....

so, aku pn berpatah balik ke bilik...tp mbr2 ak yang lain tengah dok kalut mencari aku(almaklumlah, i jadi artis glamer seantero blok 1 hari tu...hehehe!)

naseb baik r purse sume tu pada fellow(fellow lagi??hahaha) thank GOD!!!kalau tak menangis tak berlagu r ak gamak nye..(T.T)

kenangan matrik...rindu....

sebab time tu still budak2(tapi sekarang aku dah mature ke??(@_@)mmm??)

k r, aku dah xde idea nak mengarut...hehehe...ops, mungkin ada lagi cite, tp takde kaitan here...

lain kali kot...(mgkin lain kali tu selang beberapa jam dari sekarang??)...ahaks....

~literature review aka kajian ke pustakaan...~

baru aku terasa sangat susah nak wat lit. review ni...

ditambah dengan bahan2 yang terhad..huhuhu...

ya Allah, bantulah hambaMu ini..amin...

ni baru nak wat master, belum phd....

kalau phd, beribu2 kali lebih susah kot...

bukan leh tangkap muat cam time 1st degree dulu....

tapi aku yakin dan pasti bahawa ini semua adalah dugaan yang aku boleh handle....

"Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kemampuannya.."


forgive but never forget2

saya nak jadi seorang yang pemaaf...

sesungguhnya memaafkan orang adalah perkara yang paling sukar tuk dilaksanakan...

teringat ustaz2 pernah cakap, sebelum tido kita perlu maafkan semua orang..dan minta maaf kat semua orang...

tapi saya tak pernah aplikasikan...

kalau dah namanya manusia, macam ni lah...

tau, tapi taknak aplikasikan...

sekarang saya nak jadi pemaaf..

tapi tak punya kekuatan untuk memaafkan....

jadi saya berdoa, "ya Allah, aku maafkan semua kesalahan mereka, tapi aku pohon padaMu agar memberi mereka balasan yang setimpal dengan apa yang pernah mereka lakukan"...

maaf, saya tetap x cukup kekuatan untuk memaafkan tanpa mereka mendapat balasan apa2...

Sunday, 16 May 2010

rindu...

tiba-tiba malam ni rasa rindu pulak pada die...

lame xdgr khabar...ntah sht, ntahkn tidak...

n tba2 teringat janji aku dulu pada die, (when his grandmother past away)..

adui, ni semua mengundang 1001 perasaan bersalah pulak...

sebab aku yang mengakhiri..huhuu(T.T)

kesian dia....

n dalam hati dirundung rindu ni, tangan tanpa sempat ditegah terus je menghantar sms....

n surprisely, i still remember his no!!!wow!!!

dahsyat ni...aku bleh igt no die, walaupun dh banyak kali aku delete...

even no my bezfren pn i x ingat..huhuhu....

n dia pn reply...arggh!!!

cukuplah sekadar me'reply' msg...dh buatkan rindu tu hilang....

n tba2 teringat zaman dahulukala...zaman2 sms sering bermain2 di hujung jari ni...hohohoo...

xpe r, yang penting rindu dah terubat....

msg y agak pnjg setelah lebih setahun x msg...hehehe...

a new improvement!!!(^_^)



sedihnye..huhuhu

baca dan hayati..diambil daripada iluvislam.com....kalau nak feel, lagi bagus bukak sekali muzik ni..hehehe

video

Emak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari. Sudah hampir sepuluh bulan emak pergi tapi rasanya baru semalam emak peluk Alang dan sejuk syahdunya masih terasa lagi. Emak andainya emak tahu itu lah pertama kali emak peluk anak emak yang nakal ni sejak Alang semakin dewasa dan itu juga kali terakhirnya.

Rupanya emak dah tahu yang emak ingin pergi jauh, hendak tinggalkan anak-anak emak, hendak tinggalkan dunia yang fana ini. Emak seperti sudah bersedia. Seminggu sebelum emak pergi, emak sudah menganyam tikar mengkuang sebanyak tiga helai. Akak beritahu sampai ke pagi emak menganyam tikar tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih sehingga akak pun berasa hairan.

Emak tidak pernah seperti itu. Semasa menganyam emak pasang radio kecil di sebelah emak tetapi emak seolah-olah tidak menyedari bahawa rancangan radio itu siaran siam dan kadang-kala siaran indonesia. Emak terus tekun menganyam. Rupanya tikar yang telah mak siapkan itulah yang di gunakan untuk mengiringi emak ke kuburan.

Emak juga sapu sampah sekeliling rumah sehingga bersih, emak jemur permaidani-permaidani, emak ubahkan sofa ke tempat lain dan emak biarkan ruang itu kosong. Rupanya, di situlah jenazah emak diletakkan.

Emak turut berpesan di mana semua duit dan barang kemas emak diletakkan. Ada yang dekat dalam almari, dekat dalam dalam beg, ada dalam ASB, ada dekat dalam Tabung Haji dan emak cakap kalau tidak berapa cukup lagi emak ada simpan dekat dalam gulungan tikar. Pada masa itu emak sedar tak Alang gelak apabila emak beritahu duit dalam gulungan tikar. Alang kata emak ni memang "fesyen" lama dan emak cuma gelak sahaja. Bahagianya saat itu.

Emak.....
Hari itu, hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang emak tiba-tiba sakit perut. Apabila malam itu apabila Alang sampai dari Kuala Lumpur emak sudah dalam kesakitan. Akak dan abang dekat kampung semua dah pujuk tetapi emak tetap tidak mahu ke hospital dan cuma tinggal giliran Alang sahaja yang belum pujuk emak.

Emak kata emak tidak mahu duduk di hospital tapi Alang berkeras juga pujuk emak. Alang cakap nanti di hospital ada doktor, ada ubat untuk emak tetapi dekat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut sahaja. Emak tetap tidak bersetuju tetapi akhirnya apabila melihat keadaan emak makin teruk sampaikan nak sentuh perut emak pun sakit, kami adik beradik sepakat hantar juga emak ke hospital.

Emak...
Ampunkan kami semua. Kami hendak emak sihat. kami sayang emak. Kami tidak mahu emak sakit sebab itulah kami terpaksa juga hantar emak ke hospital. Ampunkan kami emak.

Emak...
Malam itu abang bawa emak ke hospital dan itulah pertama dan terakhir kalinya emak naik kereta Alang. Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya emak apabila Alang cakap hendak membeli kereta. Emak asyik tanya duit cukup atau tidak. Dan Alang cakap kalau tidak cukup kan emak banyak duit. Emak gelak sahaja.

Bila Alang sudah mempunyai kereta emak buat kenduri kesyukuran dan masih ingat lagi apabila Alang terlanggar Ah-Chong naik motor. Kerana takut Alang 'warning' kakak supaya jangan sesekali beritahu dekat emak. Bila balik sahaja kampung Alang cepat-cepat simpan kereta dalam garaj tetapi emak perasan juga 'bumper' depan kemek.

Emak tanya kenapa dan Alang jawab terlangar pokok bunga. Emak bukan tujuan Alang untuk menipu tapi cuma tidak mahu emak risau. Maafkan Alang kerana sampai emak pergi emak tidak tahu hal yang sebenar. Emak, Alang menipu emak, ampunkan Alang.

Emak...
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006. Apabila tiba sahaja di hospital, jururawat tengah balut emak dengan kain putih. Emak mesti nampak Alang jatuh terduduk di lantai hospital. Mesti emak nampak abang cium dahi emak. Mesti emak nampak akak baca doa untuk emak. Mesti emak nampak adik terduduk dekat kerusi dekat sudut itu. Mesti emak nampak semua kan?

Emak...
Pagi itu balik dari hospital jam 5.20 pagi, Alang memandu dalam keadaan separuh sedar. Adik dekat sebelah diam melayan perasaan. Kenangan bersama emak berputar dalam kepala ini. Jalan di hadapan terasa makin kelam, airmata dah tidak mampu di tahan. Masa itu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu Alang rela. Namun alhamdulillah, akhirnya Alang sampai juga di rumah. Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya. Terasa syahdu dan sayu.

Emak...
Alang masih ingat lagi, Alang membaca Al-Quran dekat tepi emak dan temankan emak. Jam 11.00 pagi emak sudah di mandikan. Anak-anak emak yang pangku emak semasa emak dimandikan. Emak mesti rasa betapa lembutnya kami mengosok seluruh tubuh emak. Alang gosok kaki emak perlahan-lahan. Emak perasan tak...?

Makcik yang mandikan emak memujuk Alang
. Mak cik tu kata;

"Dik...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."

Bila makcik itu cakap macam itu lagi laju airmata ini mengalir tetapi Alang kawal supaya tidak menitis di atas emak.

Emak...
Sampai sini surat ini Alang tulis. Alang menangis ni tapi dekat dalam bilik. Baru pukul 4.00 pagi tiada orang yang bangun lagi. Alang dengar nasyid tajuk "anak soleh", Alang sedih, Alang rindu dekat emak! Nanti bila Alang selesai sembanyang subuh, Alang baca Yassin untuk emak. Emak tunggu ya!

Sebelum muka emak di tutup buat selamanya semua anak-anak emak mengelilingi emak. Menatap wajah emak buat kali terakhirnya. Semua orang kata emak seolah-olah senyum. Masa itu Alang sentuh dahi emak, Alang rasa dahi emak sejuk sangat. Alang tidak mampu hendak cium emak. Alang tidak berdaya. Alang tuliskan kalimah tauhid kat dahi emak dengan air mawar dan airmata mengalir tanpa boleh ditahan.

Emak mesti ingat kan yang anak emak ini jadi imam solat jenazah untuk emak tetapi Alang suruh tok imam bacakan doa sebab Alang sebak. Jam 12 tengahari emak diusung keluar dari rumah, Akak pula sudah terkulai dalam pelukan makcik. Badan akak terasa panas.

Emak..
Anak emak yang seorang itu demam. Cuma akak sorang sahaja anak emak yang tidak mengiringi emak ke tanah perkuburan.

Emak.....
Hari-hari yang Alang lalui tanpa kewujudan emak terasa begitu kehilangan. Setiap malam selepas maghrib anak emak ini mesti berendam airmata. Sampai satu tahap waktu itu malam jumaat selepas maghrib. Selesai Alang baca yassin dengan kawan-kawan, Alang keluarkan gambar-gambar emak dekat dalam bilik. Semakin Alang tenung terasa semakin sayu dan tangisan tidak dapat dibendung.

Emak...
Alang cuba bertahan dan memujuk diri sendiri tetapi tidak juga reda. Alang rasa ingin telefon emak, hendak cakap dengan emak. Anak mak yang ni dah tak betul kan???? Dan akhirnya dalam sedu-sedan itu Alang telefon ke kampung, Alang cakap dengan akak. Alang nangis lagi, puas akak memujuk Alang, akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk emak.." . Dan akhirnya akak juga menangis.

Emak...
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati, rasa pilu sangat. Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit di dalam dada ini. Sampai sekarang apabila kerinduan itu menjelma hanya sedekah Al-Fatihah yang mampu Alang berikan.

Emak...
Cukuplah sampai sini dahulu. Kawan Alang dah ketuk pintu bilik ni. Kejap lagi kami hendak pergi solat subuh kat masjid. Selalunya, Alang yang bawak emak naik motor tetapi kali ini Alang jalan kaki dengan kawan. Esok Alang ingat hendak tulis surat dekat ayah pula. Mula-mula Alang tidak tahu hendak hantar ke mana surat ni tetapi kawan Alang cakap simpan sahaja buat kenangan.

Akhir kata untuk emak, I LOVE YOU SO MUCH dan jutaan terima kasih kerana membesarkan Alang dan memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah, sampai masuk universiti, sampai Alang boleh rasa naik kapal terbang, boleh rasa duduk dekat negara orang. Sampai akhir hayat ini jasa emak tidak akan mampu Alang balas.

Sekian terima kasih,

Yang Benar,
Alang

jantung x bape nak sihat...

dah lame x jog, jantung rase tak berape nak sihat..

ditambah dengan diri yang asyik dimanjai dengan aircond...

adui...risau sungguh!!

tapi kalau wat outdoors activities, takut kulit burn..

bukan setakat burn, mungkin boleh kena skin cancer gak...

sebab ozone depletion ni kan...huhuhu....

tapi bile x exersice ni, badan rase lemah, keje pun tak produktif...

aku pernah baca 1 artikel, yang mengatakan produktiviti kerja kita akan bertambah kalau kita rajin bersenam..

patut lah aku rasa aku makin malas,...kurang bersenam rupanya!!'

ada lagi 1, aku pun tak pasti fakta or auta, tapi ni berdasarkan pengalaman r...

kalau kita bersenam, kulit muka akan sihat, dats mean, jerawat tak banyak r..

k, my target--> after diz, nak selalu bersenam...

yes!!senam untuk kesihatan badan+jantung...

n senam tuk kesihatan muka..hehehe




Monday, 3 May 2010

kerja yang melambak

ke'tension' an bekerja sudah mula aku rase...

dan ketensionan nya bertambah bila kita kena wat something yang diluar bidang kite...

rase bersalah tu ade gak, tapi nak wat macam mane??

kami hanya orang bawahan, yang akan buat ape jua yang disuruh....huhuhu

sory student2 semua, kalau pe yang saya buat tu x betul...

dan sebagai klimaksnya, diri ni tiba2 jadi cepat melatah....

senang dipengaruhi orang...

orang nak tukar kerja, aku pun nak ikut..ishk2....

3 weeks lately, aku rase diri betul2 macam lalang...

yg selalu sangat ikut angin, tanpa cuba berdiri tegak sendiri...

x boleh camtu op!!!(kate2 semangat buat diri sendiri)

k, aku akan cuba bangkit daripada tidur ni!!!

kerja2 yang melambak ni dugaan je....

dugaan yang akan buatkan aku lebih matang menghadapi masa2 depan aku..insyaAllah...


~2 tahun mencari C.I.N.T.A~

'op, ktrg dulu kan wat 2thn mencari cinta tau..n xsampai 2 thn, semua dah de sme1....so, op pn leh r wat cm2...;P'

k, sekarang aku n kawan2 sedang mengaplikasikan 2 tahun mencari cinta ni...

ntah berkesan ke tidak tu lantak lah..

sebab aku dah xde perasaan...

perasaan dah kosong....

zero...

macam angin yang lalu..huhuhu....

mane ntah perasaan tu pergi,....

pelik, aku cuba cari2, tp still tak jumpe,...

perasaan yang pergi disebabkan kebodohan sendiri...

meminati n menyukai orang yg xde kat depan mate, cm ni lah jadinye...

perasaan dibawa pergi dengan perginya dia....

tapi xpe lah, 2 tahun mencari cinta ni tetap aku laksanakan....

walaupun aku yakin 80% yang aku xkan berjaya....

saja nak wat suke2 dengan kawan2 aku...

supaya mereka lebih berusaha(sedangkan aku sendiri rase malas nk berusaha..hehehehe)

usaha aku hanyalah doa....doa dan terus berdoa...

kerana aku sangat2 yakin yang Allah akan sentiasa membantu aku...





disebalik kebijaksanaan ada kebodohan

semua manusia tak sempurna....

aku pn same, ada kebodohan disebalik kebijaksanaan...

bodoh sebab menyukai orang yg 4 sure xkn suka aku...

bodoh sebab meminati orang yg xtau pn aku minat dia....

bodoh betul aku ni kan??

tapi, xpe r...

atleast aku manusia normal y punya perasaan...


Monday, 29 March 2010

sahabat2 baru..


pejam celik dah 2 bulan aku kat umk...

rasa macam sekejap je masa berlalu...huhu...

kat umk ni average umur dorang 25..so aku ni kira y plg muda r(tuk staf akademik)..

tp bile dh keje sama2 kan, xrase pn y dorang tu akak2(n aku pn x pgl dorg akk)...

kawan2 kt umk ni kelakar2 orangnye...n lawak pn ade kadang2...

jom, aku kenalkan sorang2...



hah, ni lah geng2 kami..huhuhu...

yang kiri sekali, wani, pastu lin n kak nurul...

time ni celebrate bezday lin kat mcD...




wani

masa awal2 masuk, wani paling banyak tolong aku...

die lecturer earth material, n aku cm assistant dia r..hoho...(sebab aku tutor subject tu)

wani ni dia suke menipu(menipu main2 r)...tp kadang2 kami (esp aku yang lurus ni) percaya je pe y dia ckp...bile dia sebut, "tipu.." bru r kitorg sedar y ktrg dh kena tipu...huhuhu

ye r, reaksi muka n kata2 dia tu tak boleh blah..selambe gile!!:-)


kak nurul

kak nurul pulak, antara yang paling awal aku jumpe...

sebab time baru masuk hari tu dah jumpe dia...

kak nurul ni special skt...

dia sangat pandai bercakap...

kalau ada masalah je, aku suka nak dengar pendapat dia..

dan yang paling penting dia pandai berlakon!!

kalau dia x suke pn orang 2, dia xkan tunjuk depan2...kat depan baik punya!!bile kat belakang...??hohoho

sebenarnya dia lebih kurang macam wani je, mudah nk menipu orang n orang akan percaya...

ye r, pandai berlakon kan??mudah r orang nk percaya ckp2 dia...

actually lebih elok kalau aku ckp kak nurul ni pandai mereka2 cite...cite y ngarut2 pn orang akan percaya disebabkan kebolehan dia berlakon n bercakap tu..huhuhu...



lin


kak nurul cakap, lin sekarang dah obses pada aku...hoho

ape2 je kate2 y klua dari mulut aku dia akan ye kan...ntah, tu kak nurul r yang cakap...

kalau bab menipu2 ni, lin lebih kurang cm aku r...

xde kebolehan nak menipu lame2...mesti nak tergelak pastu...(actually aku xsampai hati nk menipu orang lame, iza je y berjaya ditipu aku selama seminggu..sory my fren...)

ape y menarik pada lin ni, dia suka tangkap muat..asal done je r...

benda y paling aku xleh lupe, roadtax kat kete dia...hohoho....

semua orang akan gelak gile2 bile tgk roadtax dia...

xperlu kot aku nk ckp kenapa, better orang lain tengok sendiri r...hehehe



keseluruhannya, dorang bertiga ni memang sangat kelakar...

tapi dalam kelakar, dorang sangat baik n aku suka kawan ngan dorang...

n the most important part of them, dorang sangat tak berkira...

so, memang sangat2 bersyukur lah dikurniakan mereka sebagai sahabat2 baru....









Thursday, 25 March 2010

persahabatan yang hancur berkecai......

dah 3 tahun, kita berkawan...

jatuh bangun same2...

bila gaduh, masing2 cuba untuk beralah...sebab dah masak sangat dengan perangai masing2..

tapi disebabkan 'peristiwa hitam 2' aku dah tawar hati nak berbaik dgn dia...

dia yang aku anggap sahabat...yang aku terima walau baik dan buruk dia...

kerana bagi aku sahabat akan terima walau baik atau buruknya kita..

'peristiwa hitam 2' telah merubah segala2...

pandangan dan pendapat aku pada dia pun dah berbeza...

kalau ikutkan hati yang marah, memang aku nk gtau je dia, y sbnrnye xde org nk kwn die selain ktrg....

tp fikiran y waras ni cepat menegah...

biar lah...dia wat kami cmni...

mungkin dia rase die dipihak yang benar...

takpe lah..sesungguhnya Allah maha mengetahui...

tapi still xpaham, kenapa dia sanggup membiarkan maruah kami dikutuk2??

ni ke yang dinamakan sahabat??

kutuk dengan kutukan yang melampau dan agak keras yang boleh mendatangkan fitnah...

ketahuilah wahai sahabat(used to), bahawa fitnah tu lebih besar daripada membunuh!!!!

sekarang putus sudah persahabatan kita,....

setelah fitnah disebar-sebarkan....

moga lepas ni kita sama2 tenang hidup tanpa mengganggu gugat kehidupan orang lain...




Saturday, 13 March 2010

tolong jangan memburukkan kami....

xpaham dengan perangai sesetengah manusia...

bila ajak berdepan or kita try nak selesaikan eye-to-eye, dia menyepi....

tapi mula memburuk-burukkan nama kita...

kalau setakat buruk yang biasa2, boleh diterima...

tapi memburuk-burukkan kita didepan orang lain memang tak boleh dimaafkan...

sebab ni melibatkan maruah!!!


Thursday, 25 February 2010

our happy2 family.....


my luvely family....

iluvthem so much!!!!

ade ke patut ??huhuhuhu*geleng2 kepala*

satu hari di KB mall....

actually time 2 baru balik keje...saya singgah sat kat kb mall nak mencari accessory laptop....

bila dah dekat2 ngan maghrib tu, agak rushing2 gak nak balik umah....kalau boleh kena sampai umah b4 maghrib...

pastu ade lah 3orang mamat ni...n salah sorang nye menegur saya....

"hai, student ke"

dlm keadaan yang malas nak layan saya jawab, "aah"....

"study kat mne??"

"umk"

"ooo, UMK??amik pe ye??"

hai, ni dah lebih dah ni.....so, saje nak membakar dorang saya jawab lak, "actually saya mengajar"

"hah??"

dorang pun terperanjat...'padan muka!!!', hati saya mula berbisik...

"betul ke ngajar ni??", tanya dia lagi dengan loghat kelantannye...

'asal xcaye ke??', hati y jahat ni berbisik lagi...

"betul"..

saya pun menambah kelajuan langkahan....malas nak layan...

"ngajar ape??"

'hai, busybody tul mamat ni!!!aku tau r ko nak ngurat aku, jangan r nk ngade2 x caye yg aku ngajar kat sane!!'

kelajuan langkahan terus ditambah ke tahap maksima!!

"name ape??"

eh, ni dah lebih ni!!!dengan muka xde perasaan saya terus berlari ke kereta.....

"saya ada kawan kerja kat sane!!!leh tanya dia nanti"..dari jauh saya dengar mamat tu melaungkan ayat ni....

"hai, ade aku kesah??", saya jawab walaupun 4sure dia tak dengar..hohoho....

yang menggeramkan saya ialah, ade ke patut dia tak caya saya ni ngajar kt sane...

muka saya ni x layak ke jadi lecturer??huhuhuhu

memanglah muda lagi, tapi kadang2 rase macam budak2 lak bile orang ckp kita ni student lagi...(walaupun hakikatnya still akan jadi student lagi)

umur saya nak masuk 23 ok!!!saya bukan budak2 lagi!!!

kalau dah kawen mungkin dah dapat anak dah...(macam anis..hehehe)

tapi calon lak tak sempat nak cari...camne ni??;P








Monday, 22 February 2010

ape yang aku wat ri ni??

hari ni macam hari2 biasa...

tapi hari ni banyak benda kena settlekan..

jumpe en. Mi tanya pasal lab..

wat passport...

actually xbanyak benda dapat wat, sebab proses wat passport sangat lame...

bukan proses y lame, masa y dorang ambil nak wat passport y lame...

xpe r, yang penting ada benda y dah settle...alhamdulillah...

kalau bley nak settle2kan keje2 ni cepat...

pastu leh bersenang-lenang..yeehaa!!!

Tuesday, 16 February 2010

oh no!!aku dah nyerah diri!!!

kalau lah aku tau, xhingin aku p sne!!

malasnye nak p jeli!!!ape ni??

kena camping lak 2!!dgn students...(xkesah sangat sebenarnya sbb dorang pun lebih krg sebaya aku)

xpe, aku nak balik hari2 gak....

malas r nak berkampung kat sane...ponat je....

k, op!!chaiyok2!!

jadi stalker jap..hohoho

hahaha..rindunya nak jadi stalker ni...

xdpt tgk orang, tgk gambar pun jadilah..hehehehe

bersinar2 biji mata walaupun kepala xbenti2 berdenyut....

rindunya kat dia....muahhhh!!!!

walaupun muka dia makin tak hensem tapi dia tetap cute...kehkehkeh...

ooooo...rindunya!!!

nak amik pe ni??

peningnya kepala..adui....

nak further study pun susah..

susah nak decide, amik by research or coursework??

macam mane ni??

makin ramai jumpe orang, makin banyak pendapat yang klua...

n makin headache...adui!!!!

tapi lastly semua bagi decision yang sama..."u suke pe, so buat benda yang u suke"....

kelebihan wat coursework-banyak bleh blaja...abes cepat...tp geophysic!!!aku pn xsure secekap mana aku ngan geophysic ni...n melalui pengalaman kwn2, wat coursework ni azabnya, hanya Allah yang tahu...tapi sebenarnya semua ada susah n senang kan??

kalau wat research-tumpu pada 1 je...sedimentology...1st degree dulu wat dissertation psl ni gak..agak interesting...xde r nak bermain ngan no2 n pengiraan je..tapi masalahnya, ada orang kata kalau wat by research ni lum tentu abes 2 tahun...huhuhu..camne ni??

ya Allah!!berilah aku kekuatan untuk memilih jalan yang terbaik untuk aku...amin...




Sunday, 17 January 2010

gula-gula or gula???

'yeah!!dah sampai umah maktok!!!', dia bersorak kegembiraan dalam hati....

soalan pertama, "cik aghep mane??"

hahahahhaaha..semua orang ketawa kelucuan..."hai, ramai2 orang dalam umah ni, cik arep dia yang dia cari??cik arep keje r..."dia pun tersenyum dalam malu-malu segan...

dia pun menuju ke living room, join abg2 dan kakak tengok tv...

'hah, rumah maktok ni banyak gula-gula, aku nak mintak dulu r..nanti dapat makan banyak..hehehe', satu suara kecil berbisik ke telinga...

tanpa membuang masa, kaki kecil itu melangkah ke arah dapur...

langkahan demi langkahan diatur, dan akhirnya sampai juga kat dapur rumah maktok..

"maktok, nak gula-gula", suara kecil tu mula kedengaran dicelah riuh-rendah penghuni rumah yang berada di dapur...

"laa, rumah maktok takde gula-gula lah"...jawapan itu memberi 1001 kehampaan pada wajah kecil itu....

tiba-tiba, aku datang dan membawa sinar kegembiraan pada dia..."luqman nak gula-gula??"

"nak-nak"...tanpa menghiraukan semua mata yang memandang ke arah aku dalam kebingungan dan mata mereka seolah-olah berbicara, 'manalah budak ni nak cekau gula-gula??'

"nah, ambik ni...nak sangat gula-gula kan??", kataku sambil kuhulurkan sebalang gula pasir kepada dia....

"eh, tadi kate nak gula-gula, gula ni tak nak ke??", soalku bila dia tidak menyambut huluran ku..

"tak nak", wajah kecil itu kembali kehampaan dan beredar ke living room...

dan, terburai lah ketawa seisi dapur..."hahahahhahahahhahahahaaha"

"hah, tulah..nak gula-gula sangat..bila bagi gula pasir tak nak lak", aku bersuara agak tinggi, dengan niat agar si kecil dengar setiap patah perkataan yang aku ucapkan walaupun dalam jarak yang jauh.....



p/s: budak-budak memang tak boleh dipisahkan daripada gula-gula...tapi yang merisaukan, si luqman ni, banyak sangat makan gula-gula, n dah macam rutin lak asyik cari gula-gula je...huhuhu...adui, aku lak yang risau terlebih...

Friday, 15 January 2010

drama bersiri

to be honest, aku ni bukanlah penggemar drama2 bersiri, lebih2 lagi episod seminggu sekali..

sebabnya aku tak punya kesabaran yang tinggi tuk tunggu cite2 tu sume...busan2...

tapi bila dah takde keje nak buat ni, aku pun follow r cite2 bersiri ni....

dan aku xtau camne aku leh ade kesabaran yang tinggi nak tengok satu cite ni...nur kasih....

aduhai, cite ni sangat lembab aku rasa....bila tengok rasa geram, bilalah nak abes(tapi aku still tengok gak..kehkehkeh)


fizz fairuz berlakon baik, mmg btl2 nampak baik, tapi tiz zaqiah xnampak pn baik sebab macam terlampau lembik pulak diawal2 episod..tp bile dh klimaks, agak ok r jugak lakonannya...remy ishak macam nak kena penampar je awal2 tu...hohoho....

cite yang aku follow seterusnya adalah sumpah bunian...aku follow cite ni sebab macam cite2 faveret aku je(fantasy n fairy tales)...

tapi ye r, bila dah lama sangat, rasa geram gak lah...

lambat sangat nak abes...mane taknye, cite tak panjang tapi dibuat2 cam panjang...

setiap iklan, more or less about 5-10minutes...selang 10 minutes cite, iklan lagi....

adui!!!tv3 ni banyak sangat comercial break!!!!


nora danish nampak manis bertudung litup macam ni, tapi malangnya heronya tak hensem lak...huhuhu..n aksi menggedik elly mazlin memang menjadi r!!!


dan cite yang terakhir aku follow...nak tau pe??

mestilah cite yang menggantikan sumpah bunian-->nenek kebaya...

cite nenek kebaya ni ada unsur horror sikit...

ye r, orang zaman dahulukala y guna blackmagic n then datang nak revenge balik....

cite ni ok r nak tengok(sampai ibu pun taknak klua petang2 sebab nak tengok cite ni..hehehehe)

n aku yang tengah busy nak exam pun leh benti sekejap study semata2 nak tengok cite ni....


diana rafar berlakon sampai 3 watak-->shamsiah, intan sari n mak inang(inang sari)...n pakcik yang jadi hero ni ayah sara raisuddin..tengok r ade iraskan??(tang idung..hehehehe)

tapi yang tak bestnya cita ni, ada watak pemandu tuan adam(xingat wataknya nama pe, tapi shamsiah panggil ustaz), bagi aku memang tak layak pun nak dipanggil ustaz...

kenape??sebabnya dia baca Quran, tajwid tak betul...huhuhuhu....

ayat kursi pun dia baca tak betul, dah r konon2 nya mengajar shamsiah mengaji, tapi dia tegur tu pun tak betul....

adui..sepatutnya pengarah cite ni semaklah(or tasmik') bacaan si 'ustaz' tu...

kalau dah tajwid pun tak betul, gunalah suara orang lain..ye x??


tu je r, cite yang bersiri aku tgk..

sebenarnya kalau cite bersiri ni aku lebih gemar tengok cite y abes dalam 1 episod....

contohnya??keliwon, supernatural(suka cite2 horror ni), csi, merlin(cite fantasy pun aku suke..hehehe) etc.

tapi, tu lah bila dah tak de keje nak wat ni, layan je r cite2 ngarut yang lain...hohohoho...

lepas ni, ntah bila lagi aku nak ikuti cite2 bersiri ni....






Thursday, 14 January 2010

sana sini sibuk dengan walimah....

sekarang ni, sana sini dah sibuk orang nak kawen..

mbr2 toksah cakap r, daripada member kt sekolah sampai u semua ada yang dah kawen..

ade yang dah ada 2orang anak pun...

n ade gak yang tengah pregnant anak kembar(beznye dek lah...)

semoga kawan2 semua berbahagia dengan kehidupan masing2..amin...

tapi bila dorang tanya, "ko bile lagi??"

adui..soalan ni yang lemah ni...

relaks r, aku ni muda lagi(muda r tu, baru 22tahun..hehehe)

sekarang ni time nak mengejar cita2, bukan cinta lagi...

lagipun, kalau bercinta bagai nak rak n takde penghujung yang happiness watpe kan??

tapi yang paling tak best nya ada gak sahabat yang pernah kata, "ishk, jadi andartu ko nanti"...

ishk, tak baik betul mamat tu, jangan lah doakan yang tak baik...

sepatutnya sebagai seorang sahabat dia mendoakan yang baik2 untuk aku kan...dan menyokong apa yang aku buat...

tapi tak kesah lah apa juga yang orang cakap, yang penting aku yakin dengan janji Allah....


Dan bukankah Kami(Allah) ciptakan kamu berpasang-pasangan?”

(An-Naba’:8)


mungkin bukan masanya lagi untuk bertemu jodoh, jadi tak usahlah 'u' nak mendoakan yang tak baik untuk aku....




Tuesday, 12 January 2010

~baby baru....#2~

baru ke??hohohho...6bulan, barulah tu....





uwais makin putih..hehehehe(geram je ibu dia kalau aku cakap dia itam mase kecik dulu)

n awais makin giat menyembur!!!

sampai memuncung2 mulut menyembur, n muka lak merah!!

panjang lak tu semburannya..adui, xsakit ke muncung tu uwais oit!!!

n lagi satu, dah xleh nak tinggal2kan lagi...nanti melalak budak kecik ni...

adui, susah lah ibu dia nak wat keje nanti.....



forgive but never forget

dorang selalu cakap, "xbaik berdendam"....

tapi dorang x rasa, ape yang saya rasa....

dorang cakap lagi' "walau macam manapun dia tetap kawan kita"....

ok, fine!!!saya maafkan awak!!!

tapi jangan haraplah saya akan lupa apa yang awak dah buat pada saya dan kawan2 lain!!!

saya takkan lupakan walaupun saya memaafkan!!

dan kawan2, tolong jangan pressure saya!!

tolong jangan buatkan saya lupa apa juga yang awak buat!!

sebab perbuatan awak tu telah melukakan banyak hati disekeliling awak!!

perbuatan awak tu telah menyebabkan ramai kawan2 menangis!!!

perbuatan awak dah memusnahkan impian masa depan kita semua!!!

impian berkawan sampai bila2, sama2 mengharungi susah senang...

sedihnya, dengan sedikit godaan awak boleh lupakan kami semua??!!

walaupun pun awak dah berubah jadi seperti sedia kala, like I said just now, I never forget what u've done to us!!never-ever....

once awak dh pernah lakukan, bila2 masa awak akan ulang benda tu lagi!!

tolong ye!!!kalau boleh, awak pergilah daripada hidup saya!!!sebab setiap kali tengok muka awak, saya akan kenang perbuatan awak!!

sahabat ke kita??mmm, mungkin, satu masa dahulu...

satu masa yang dah lama awak tinggalkan bersama2 dengan perubahan awak....

satu masa yang saya kira awak pun ingin lupakan....




tolong ye!!kalau nak keje, keje dengan ikhlas...

tak tau lah kenapa sejak dewasa ni aku agak cerewet dengan pekerja2 kat kedai makan, supermarket etc...

bukan pe, aku geram dengan attitude dorang...sebab aku pun pernah keje camtu, tp aku sedaya upaya menjaga hati customer...bak kata orang."customers always right!!!"

ok, dipendekkan cite macam nilah...beberapa bulan yang lepas, aku n ibu p astaka(supermarket kat atas pasar muo)...

masa q nk bayar kat kaunter kebetulan depan aku ade r pekerja warga asing yg membeli barang gak...

ape y aku geram adalah cashier tu, dengan muka ketat n mcm marah2 dia mengira harga barang y warga asing tu beli...

n y plg aku geram, sikit pun dia xnk pegang ikan y orang tu beli!!siap ngutuk2 lagi ngan member dia!!!ade ke patut macam tu!!

aku rasa macam nak sound je cashier tu...bukan lah nak backing warga asing, tp mana perginya budi bahasa kita??

warga asing tu bukannya amik n xbayar, tp layanan cashier2 tu memang betul2 worstlah!!

tolonglah dik, kalau nak keje tu tolong lah ikhlas sikit...

kalaupun x suke, janganlah tunjukkan...dorang tu tetap customer gak!!!

dan aku, setelah berfikir beberapa kali, xjadi lak nak sound cashier tu...

ye r, kalau aku sound dorang depan2, xde bezanya aku ngan dorang kan??

airmuka dorang kena jaga, maruah aku pun kena jaga...

tapi tu lah...mana perginya budi bahasa dorang ye??

aku cukup berkira...

seorang sahabat pernah berkata, "jangan berkira dengan orang, nanti orang berkira dengan kita"

dan ada seorang ustazah pun kate benda y membawa maksud yang sama, "jgn berkira dengan orang, kalaulah Allah berkira dengan kita, mesti kita takkan dapat hidup bahagia macam sekarang"..

tapi situasi aku berbeza...serius!!aku xsuke nak berkira dengan orang, tp aku berkira dengan diri sendiri...

macam mana tu ye??hehehe..camni...

dlu, time belajar aku sangat berkira dengan 2 benda....masa aku spend kat umah n masa tdo...

setiap kali balik cuti aku akan kira dari form1 sampai sekarang bape lama aku spendkan masa kat umah berbanding tpt lain....

aku rasa dalam masa beberapa tahun tu aku hanya dok kat umah 3 tahun je(secara puratanya lah)...adui..sekejap sangat dok kat umah...

sebab tu lah bile ade kt umah ni aku xsuke sgt nk merayap...bila lagi nak menikmati saat2 indah kat umah kn??

n 2nd, masa tdo....tiap2 hri(time stdy dulu lah), aku akan kira bape jam aku tdo...

kalau x cukup, aku rase geram sangat ngan diri sndri...

tapi time awal sem final lah plg bez, pas aku benti keje, tiap2 hari aku tdo cepat..9pm-5am...

aftr solat isyak trs tdo, n kul 5 pg bgn wat thesis(ni masa awal2 lah)...

sampai ada sorang sahabat kata aku macam baby kena tdo awal...biarlah ape y dia nak kate..heheheh

tapi tu dulu..masa awal2 sem, bila dah nak dekat final, kehidupan porak peranda!!

malam xtdo, siapkan thesis...

memang haru-biru lah hidup time 2...

huhuhu..kenangan...disebabkan hidup y haru-biru tu lah aku dapat konvo..alhamdulillah...






Monday, 4 January 2010

upload mengupload...

yeh!!hari ni aku dapat mengupload gambar dalam fb....

gambar2 lame yang dari dulu nak upload...

tapi disebabkan dah banyak sangat, hanya gambar2 terpilih saja yang diupload...

tu lah, bila dok umah susah skt nak upload gambar...

kalau x resize biaq kecik, jangan haraplah gambar tu akan terupload...

oh ye!!sebenarnya aku sekarang berada kat ump(university malaysia pahang)...

so, kat sinilah aku berjaya mengupload pictures tanpe perlu resize2 ni...hehhee...

kenapa aku ada kat sini??huhuhu..saje jalan2.....

actually aku temankan syikin n uwaise(anaknye)...sebab kakngah n abgngah p kl...

mula2 ingat nak p ngan ibu gak tapi nanti b4 p kelate(umk) aku kena gak transit kat sini...

banyak kali nak pegi balik tu yang susah tu...

lagipun penat r nak drive(walaupun 4 sure mamat yang akan drive...hehehe...

aduhai..penatnya rasa nak mula kerja kan??huhuhu....

nilah akibatnya bila dah lama sangat bersenang-lenang kat umah.....

Saturday, 2 January 2010

melaka bandaraya bersejarah

melaka bandaraya bersejarah..

dah lama tak p jalan2 kat melaka, mendaki bukit A'Famosa...

rasanya kali terakhir p time sekolah rendah kot...





walaupun muar n melaka xde r jauh beno, tp still xsmpt nak jalan2 kat melaka..

setakat p rumah sedara je r..hohohoho




jalan2 sambil menikmati keindahan alam...

panas sebenarnye...silau matahari....





seingat aku, last time aku p sini tangga ni x macam sekarang...

lagi usang n agak scary r....rase cm nak jatuh je...

anak tangganya lak, tinggi2....

n rasanya bukit ni sekarang makin rendah pulak..heee...(padahal aku yang semakin besar,dulu time kecik2 memang r rase bukit ni tinggi)





tengoklah pose cute kami!!yyeeehhaaa!!!(hoho..perasan je lebih...)







kalau korang tengok semua gambar kami sorang2 je kan??

hahaha, actually terlupa nak bawak camera...

so, pakai hp je r...

nak mntk tolong orang, takut lak kena cilok...

xpe, atleast ada gak kenangan.....

menyambut tahun baru dengan umi, kat melaka...hehehe....

one missed call, change entire of my life

yeke??mungkin kot...

sebab call ni yang aku tunggu2 selama ni...

lame btl menunggu...

banyak step kena tempuh...

orang kata, kalau kita dapat keje dengan cara yang rumit, kita lebih menghargai keje 2..btl ke??

sebab kita berusaha dengan bersungguh2 tuk dapat keje 2...

harap2nya aku pun cm2 lah...

menghargai dan mensyukuri apa yang Allah bagi pada aku....

tapi pape pun still waiting for the letter from them..


muar cruise...

muar daerah terchenta....

menjadi penganggur ni kadang2 syok gak...

leh p mane2 tanpe tersekat ngan apa2 aktiviti....



panorama tanjung emas yang aku amik dari muar cruise...

xde pape yang menarik pun kat muar ni...

kalau petang2 busan2 aku ajak ibu n abah p tanjung ni..

n aku selalu jogging kat tanjung ketapang..another side of this tanjung...tpt banyak monyet...









muar cruise...baru 1st time naik...tu pun ade orang yang belanje..hohoho

moga2 murah lah rezeki tuan penaja tu ye...amin....